Nieuw leiderschap

Over nieuw leiderschap kun je van Reinwout Schram en Toon van Mierlo een prikkelende uitleg verwachten. Als schrijvers van hun bestseller ‘Heb je even’, maar bovenal als trainer in hun programma De Nieuwe Leider.

Wat zij verstaan onder nieuw leiderschap doen zij hieronder kort uit de doeken. Als een intellectuele amuse op het boek en hun programma.

Transformationeel leiderschap

Reinwout en Toon in hun eigen woorden over nieuw leiderschap: “Grofweg bestaan er twee soorten leiderschap. Ten eerste transactioneel leiderschap, waar resultaten de maat van alle dingen slaan. Medewerkers worden op de voet gevolgd en er wordt veel gecorrigeerd. Net zo lang tot doelen dichterbij komen. Werkplezier van medewerkers is nauwelijks een factor.

Ten tweede – steeds meer in opkomst – is er transformationeel leiderschap. Motivatie en moraal zijn als een kompas voor het leiderschap. Leiders maken een sterke connectie met hun medewerkers vanuit wederzijds vertrouwen, hoge morele en ethische normen. Plezier op de werkvloer wordt ook een belangrijke drijfveer.

Geen dogma’s

Nieuw leiderschap wordt vaak verstaan als transformationeel leiderschap. Daar is veel voor te zeggen. Het geluk van je medewerkers laten opbloeien is investeren in je belangrijkste kapitaal. Je pakt frustratie en misverstanden aan. Daarvoor in de plaats komen teamspirit, werkplezier en een natuurlijke efficiëntie in het team.

Maar… hoe zit het met de resultaten? Die raken nogal eens ondergesneeuwd bij transformationeel leiderschap.

Wij geloven dat de definitie van nieuw leiderschap niet te vangen is met een enkele benadering. De wereld van vandaag is te complex daarvoor. Om effectief te zijn als leider, moet je dogma’s durven loslaten.

Nieuw leiderschap is vertrouwen hebben

Volgens ons brengt nieuw leiderschap het beste van twee werelden samen. Vertrouwen geven aan medewerkers is een zeer krachtig middel om het team zijn eigen kracht te laten ontdekken. Maar zelfstandigheid en zelfbeschikking zijn niet grenzeloos. Soms is een leider nodig die doelen benoemt, focus creëert in de activiteiten. Een leider die veiligheid geeft aan z’n mensen en tegelijk, waar nodig, een route uitstippelt naar resultaat.

Zo is onze definitie van nieuw leiderschap. Geen functie maar een proces van een hele organisatie. Van onder naar boven en omgekeerd. Een proces ook dat transactioneel en transformationeel leiderschap in zich verenigt en samen leiderschap naar een nieuw niveau brengt. Plezier en resultaat is de keerzijde van dezelfde medaille die nieuw leiderschap heet.

Gepokt en gemazeld

Onze visie is inmiddels gepokt en gemazeld in een programma dat al meer dan tien jaar bestaat. Een leiderschapstraining die we van de grond af aan hebben opgebouwd. Onze nieren zijn geproefd door honderden leiders van formaat die De Nieuwe Leider hebben gevolgd, die deze ervaring tot de dag van vandaag meenemen in hun carrière. Dat zijn resultaten die ons gelukkig maken.”

  • Transactioneel leiderschap: sturen op resultaat, veel controle
  • Transformationeel leiderschap: sturen op motivatie en moraal, veel verbinding
  • Nieuw leiderschap: het beste van deze twee werelden

Onze leiderschapsprogramma’s

 

Managementboek ‘Heb je even?’

Onze klanten vertellen