Schijfopruiming voor managers

door | aug 28, 2017

Dochter. Mijn dochter is bijna klaar in Groningen. Eind augustus is het zover en dan mag ze haar bul in ontvangst nemen. Laatst, op een warme avond, buiten, met een parelende rosé op tafel, zaten we samen wat te mijmeren. ‘Wat vliegt de tijd hè, weet je nog, die koude, regenachtige januaridag, 3 jaar geleden, toen we met een grote bus vol met spullen vanuit Eindhoven naar het Noorden reden?’

‘Pap, ik ga kleiner wonen’ zegt ze plotseling. ‘Ik heb de huur van mijn appartement opgezegd en ik ga een tijdje een kamer huren bij een vriendin van mij’.

‘Huuhhh?’ zeg ik lachend, ‘je bent klaar met je studie, hebt straks een mooie job en nu pas ga je op kamers…?’

Ont-Spullen. ‘Ja’ zegt ze serieus. ‘Na een paar jaar wonen en studeren ben ik omringd met spullen die ik ooit heb gekocht of heb gekregen en ik ga eerst eens schoon schip maken, opruimen, verkopen, ook weggeven en delen’. ‘Want’, zegt ze, ‘zo maak ik mezelf vrij van ballast en kan ik heerlijk ‘schoon’ aan de nieuwe fase van mijn leven beginnen’. ‘Opruimen is ook een mentale opschoning’.

Opruimen. Weer thuisgekomen loop ik door mijn huis. Het is vol. Mijn garage is vol. Het vakje tussen de stoelen van de auto is vol. Mijn kantoor is vol. Keurig georganiseerd. Maar – vol. Ik begin ook met opruimen. Mijn huis. Mijn garage. Mijn kantoor. En mijn computer. De overbodige bestanden deleten, schijfopruiming en defragmentatie. Ik heb niet alles meer nodig. En ik zie dat ik toch geen grotere SSD hoef te kopen.

Jullie. Tijdens het opruimen moet ik ineens denken aan jullie, de belangrijkste dragers van ons werk. Veelal managers die al jaren ‘spullen’ over management en leiderschap verzamelen: eigen ervaringen en inzichten, gesprekken met collega’s en eigen leidinggevenden. Je gaat op cursus, je leest, je past toe. Ook je werk is druk. En je ‘management schijf’ loopt vol, wordt langzamer, je raakt je ‘beste setup’ als manager snel kwijt met al die prikkels.

Wat is ballast geworden en wat zit in de weg? Wat heb je echt nodig om als manager en leider boven het maaiveld uit te steken? Ik zie bij managers een toenemende behoefte aan minder instrumenteel gedrag, aan ‘less is more’. Met als doel: meer authenticiteit en kracht.

De management-SSD in je hoofd. Alle opleidingsinstituten doen aan ‘volstouwen’: Trainingen aanbieden over management en leiderschap. Nieuw, beter, groter, mooier. Er is nog geen enkel programma dat jou aanbiedt om de management-schijf  in je hoofd – met ongetwijfeld behoorlijk wat ballast – nu eens goed te helpen opschonen.

Lees ook:  Ikigai: Durf het er over te hebben!

Zodat overblijft wat werkelijk essentieel is in je hoofd, je hart en in je handelen.

Sterker en minder bepakt. De Nieuwe Leider gaat dit wel doen. Toon van Mierlo en ik, Managing Partners binnen De Nieuwe Leider, hebben de afgelopen tijd met elkaar en met managers gesproken over de noodzaak aan – noem het maar – ‘schijfopruiming voor managers’.

Binnenkort komen we met een uniek, kort programma: In twee dagen kun je – samen met andere managers – je ‘management schijf’ opruimen en defragmenteren. Onze aanpak en de uitwisseling met andere managers is verfrissend: Iedereen ruimt op, je wisselt uit, je krijgt je eigen plan van aanpak om je hoofd opgeruimd te houden. Zodat je er weer tegenaan kan voor een nieuw jaar. Sterker, minder bepakt. En ik weet zeker dat we hiermee aan een behoefte tegemoetkomen.

Toon en ik wensen je een opgeruimde zomer toe. Ik ga vanmiddag opnieuw naar Groningen om mijn dochter te helpen verhuizen. Niet meer met een grote verhuisbus. Maar met een bescheiden boedelbak. Zij heeft met durf gekozen: alleen het essentiële neemt ze mee naar haar toekomst!

Gratis hoofdstuk over communicatiestijlen

 

Ontvang gratis hoofdstuk 2 van de bestseller Heb je Even over communicatiestijlen. In dit hoofdstuk bespreken we de vier communicatiestijlen en hoe jij deze kan inzetten om effectief te communiceren met je team.